Πρωτομαγιά στην Άνδρο

 «Ο ήλιος λάμπει. Ο αήρ μυρίζει από ανθούς πορτοκαλιάς και λεμονιάς». Υπάρχει λοιπόν η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου, η Άνδρος εκτός καλοκαιριού, παραλιών και  διακοπών, εκτός Άχλας και Ελένης. Υπάρχει η Ανδρος των μουσείων, των ορεινών διαδρομών και μονοπατιών, του πολιτισμού και κυρίως υπάρχει και η Ανδρος της άνοιξης και της πρωτομαγιάς.

Ενας τόπος ανθισμένος, καταπράσινος και ευωδιαστός , με τη βουή των τρεχούμενων νερών στις πυθάρες και στις ρεμματιές να παίρνει κάθε ανάγκη για οποιαδήποτε άλλη μουσική.

Από το λιμάνι του Γαυρίου μέχρι τη Χώρα και πίσω, σε μια κυκλική διαδρομή εξήντα περίπου χιλιομέτρων, όπου από την ορεινή μεριά  διασχίζεις το κατάφυτο μέρος του νησιού, με τα αιωνόβια πλατάνια και τις αγέρωχες βελανιδιές, τα γραφικά ξωκλήσσια τις γάργαρες ρεμματιές και τα ατέλειωτα χαλιά από κάθε είδους λουλουδιασμένα σχέδια έρχεσαι σε επαφή με κάτι διαφορετικό από το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο με τις άγονες και βραχώδεις πλαγιές. Εδώ υπάρχει ένα λιβάδι στη μέση της θάλασσας, ένας ανθισμένος τόπος όπου το νερό συναντά αρμονικά το πράσινο και ζωγραφίζουν ανεξίτηλα στον καμβά της ανδριώτικης φύσης.

Από την άλλη πάλι, την παραθαλάσσια διαδρομή της επιστροφής, κλείνοντας το νοητό κύκλο της αέναης ζωής των αισθήσεων, απολαμβάνεις κυκλαδίτικο τοπίο για το οποίο πρέπει να κοιτάξεις στο πέλαγος προκειμένου να το πιστέψεις. Γρήγορες εναλλαγές εικόνων, χρωμάτων και ήχων, μυρωδιές άνοιξης και λουλουδιασμένης  πρωτομαγιάς, με πολύ πράσινο, με νερό, με φύση, που την άνοιξη απολαμβάνει τις καλύτερες μέρες της. Και όλο και κάπου θα πετύχεις ένα παραδοσιακό τοπικό πανηγύρι, με ρακί και φουρτάλια, χαμογελαστά πρόσωπα και τοπικά μουσικά όργανα.

Η πρωτομαγιά στην Άνδρο δεν είναι μια απλή αργία. Είναι μια ανοιξιάτικη επίσκεψη στην πηγή των αισθήσεων που τις αγκαλιάζουν οι μυρωδιές του ανθισμένου τοπίου μπερδεμένες με την αλμύρα της κυκλαδίτικης ατμόσφαιρας,. Και όταν επιστρέψετε στο Bella Vista , καθήστε αναπαυτικά στη βεράντα και ακουμπήστε τις εικόνες που μαζέψατε στον απλωμένο μπροστά σας πίνακα της απόλυτης θέας προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.

Ο βαθύς αναστεναγμός της απόλαυσης θα είναι ο μοναδικός ήχος που θα ακούσετε.

 

Price

Free

elEL
en_GBEN elEL